Vattenträning

Toftinge gård/ridcenter har satsat på en unik vattenlöpbana.

En träningsperiod på vattenlöpbanan är en skonsam form av träning som stärker hästen muskulärt och konditionsmässigt. Passar som aktiv vila för tävlingshästen för att förebygga skador och för den skadade hästen som behöver rehabilitering.

                                                 

Fördelarna med vattenträningen är att den förbättrar hästens  bärkraft. Viktbelastning på lederna  och skakningar av  lederna reduceras , samtidigt som det skapas ett motstånd för ledrörelsen.  Vattenmotståndet har visat sig medföra en specifik gångmodifikation vid olika vattendjup, och dessa modifikationer kan läggas till i  rehabiliteringsprogrammet. Internationella tester av denna alternativa  träningsmetod har visat att det är en perfekt lösning för att få ökad  kondition och förbättrad prestation. Vattenträningen främjar korrekt hållning  och balanserad gång, ökar hjärtfunktionen, gynnar muskelutvecklingen  samt förbättrar flexibiliteten. Ytterligare mätningar har visat att  återuppträning på vattenlöpband reducerade rehabiliteringstiden med  50-60%. Rehabträningen är ett komplement för den dagliga träningen och sliter inte på hästen.

Genom ”inspektionsfönster” kan man studera hästens rörelser under träningspasset. Som uppvärmning innan vattenträningen går hästen i skrittmaskin. Efter träningspasset spolas hästen av och får stå under kvartshalogen lampor 15 min som avslappning. Träningen läggs upp i samarbete med veterinär och ägaren.

Löpbandets hastighet och programtider styrs elektroniskt. En träningsprofil för den aktuella hästen tas också fram i samråd med veterinär och annan expertis.

Pulsklocka används vid träning på vattenlöpbandet.

Det cirkulerande vattnet renas mekaniskt med tre sandfilter om en kubikmeter vardera för att garantera hög hygienisk standard. Före och efter träning gör en avspolning av hästen.

Innan vattenträning rekommenderar vi en stunds uppvärmning i vår skrittmaskin.